O NAMA

Uvod

Udruženje (associatio) je dobrovoljna asocijacija osoba koje su povezane istim idejama i ciljevima.

U savremenom društvu sloboda udruživanja je fundamentalno ljudsko pravo koje omogućava zadovoljenje različitih interesa od sportskih, kulturnih, zabavnih, rekreativnih do političkih.

Povezivanje različitih udruženja, obično onih koja imaju iste ili slične ideje i ciljeve, ostvaruje se na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom planu.

Radi zaštite svojih interes i regulisanje prаvа i obveza, zanatlije su nekad bile organizovane u posebna udruženja – Esnаfe. Tursko uređenje je imalo veliki uticaj i na formiranje esnаfа na ovim prostorima. Esnafi tada nisu imali pisanih pravila, već su se strogo poštovala ne pisana pravila ili nаsleđeni esnаfski običaji.

Društvo u kojem mi živimo i radimo ima pisana pravila (Zakone) po kojima rade razna Udruženja i Fondacije. I naše Udruženje je registrovano po Zakonu o Udruženjima i Fondacijama građana.

Trenutno Opće udruženje “Stari zanati” obrtnika Općine Goražde, okuplja zanatlije–obrtnike Općine Goražde koji su dobrovoljni članovi Udruženja. Članovi Udruženja su uglavnom deficitiranih ili nisko kumulativnih zanimanja u okviru: starih tradicionalnih zanata, vezanih obrta i srodnih djelatnosti. Udruženje je po struci mješovitog sastava, jer nije moguće formirati čista strukovna Udruženja na nivou naše Općine.

Ne dovoljan broj strukovnih zanimanja, razlog je što ne možemo osnovati “čista” Udruženja obućara, zlatara, krojača, RTV mehaničara, limara itd. Iz pojedinih struka na našoj općini imamo samo po dva do tri registrovana obrtnika, sto se vidi iz našeg registra obrtnika, a u nekim strukama na cijeloj regiji po jednoga. Jedan broj strukovnih zanimanja nemamo uopće registrovanih.

Ovi podaci nam govore da pojedini zanati polahko ali sigurno nestaju. Nije teško zaključiti šta će biti u bliskoj budučnosti ako se ovakav trend nastavi. Upravo iz ovih razloga naše Udruženje nosi naziv “Stari zanati”, kako bi privukli pažnju na probleme naših malih samostalnih zanatskih radnji (bivši naziv – zanatske radnje, sadašnji naziv, po zakonu – obrtničke radnje).

Sudbina naših generacija je da živimo i radimo u vremenu u kojem je tehnološki napredak čovječanstva dostigao takav nivo proizvodnje, gdje je ljudska ruka gotovo potpuno izbačena iz direktnog procesa proizvodnje. Na bazi ovih činjenica, slobodno se može reći da sve sto pojedinac proizvede, popravi ili doradi svojom rukom je zanat.

Svi naši članovi Udruženja su istovremeno i članovi OKBPK, kojoj smo po Zakonu o obrtu dužni plaćati i članarinu. Više o obrtničkoj komori možete saznati ovdje.

Opće udruženje „Stari Zanati“ obrtnika Općine Goražde, je jedno od naj starih udruženja na
prostoru BPK-a.  Uspješno djeluje i radi više od 50 godina. Ovo udruženje se može pohvaliti
 sa mnogo dobrih i uspješnih aktivnosti u periodu svog postojanja.

Izdvajamo  bitnije aktivnosti udruženja  novijeg datuma:

 • Reaktiviranje udruženja nakon ratnih sukoba
 • Realizacija projekta „Zanatski Centar“
 • Formiranje/osnivanje OK BPK-a
 • Osnivanje i održavanje tradicionalnog Sajma, „Sajam Starih Zanata“
 • Ideja i aktivnosti za izgradnju „Kuće Starih Zanata“
 • Realizacija Projekata „Državne Zastave“
 • Realizacija projekta „Izložbe Ratnih Rukotvorina“,
 • Ideja i realizacija okupljanja obrtnika na zabavnim večerama. itd.

 Kada je riječ o aktivnostima na ličnom planu udruženja izdvajamo:

 • Uređenje, opremanje i održavanje kancelarije udruženja
 • Izgradnja web stranice udruženja:  www.usz.ba
 • Uvođenje iCloud booking (elektronsko web knjiženje faktura)
 • Digitalizacija svih prihoda i rashoda za posljednje 5 godina
 • Osnivanje Fonda solidarnosti udruženja na bazi članarine.
 • Održavanje redovnih sastanaka Upravnog odbora i Skupštine udruženja, sa urednom arhivom i audio snimcima.

Ako svemu ovome dodamo da su članovi našeg Općeg udruženja i članovi OK BPK-a (po osnovu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBIH), jasno je da je ovo udruženje imalo, ima i imaće veliku ulogu u budućim aktivnostima koje se tiču obrta  u radu Biznis centra.