Inicijativa za gradnju Kuće starih zanata

 

Nakon same ideje o gradnji Kuće starih zanata, zapoćete su i konkretne aktivnosti vezano za ovu ideju. Prije svega napisali smo ovo cirkularno pismo koje smo uputili na nekoliko relevantnih adresa s ciljem prikupljanja i drugih mišljenja za realizaciju ovog projekta.

Poštovani, 

            Nakon održanog trećeg Sajma starih zanata 2012.godine i razmjene mišljenja sa učesnicima o tome, kako sačuvati te podstaći mlade da se bave zanatom, osim ovog jedinstvenog sajma ne samo u FBiH nego i regionu, potekla je inicijativa da se u većim gradovima kao što su Tuzla, Mostar, Goražde, Travnik, Sarajevo, Visoko, Kakanj, Bihać, Zenica i drugi gradovi gdje postoji mogućnost i volja,  izgradi Kuća starih zanata.
Ta kuća bi bila mjesto gdje bi sve zanatlije tog grada mogle izlagati i prodavati svoje proizvode, a ujedno bi bila sjedište okupljanja zanatlija. Kuća bi bila izgrađena u bosanskoj arhitekturi za što ćemo uraditi i idejni projekat tako da sve zanatske kuće koje se grade budu identične i prepoznatljive. . U njoj bi bila smještena bosanska soba, a u hajatu (prizemlju ) bi bili ručni radovi zanatlija  i usput bi se mogli kupovati ti proizvodi. Što znači jedan dio kuće bi bio izložbenog karaktera gdje bi se turisti mogli upoznati sa bosanskom kulturom, a drugi dio prodajnog karaktera. Ujedno u sklopu Kuće starih zanata mogle bi se napraviti i kancelarije za Udruženja starih zanata i Obrtničke komore koje nemaju svoje prostorije.
            Ova kuća bi mnoge zanate sačuvala od zaborava, a one koji nisu zastupljeni na našim prostorima, stvorili bi se uslovi za podsticanje mladih da  počnu  izučavati te zanate. U ovaj projekat bi se trebale uključiti i Turističke zajednice i poboljšati ponudu starih suvenira naše bosanske kulture i običaja a uporedo bi se ukazala prilika za zapošljavanje mladih ljudi da vode i održavaju ovakve kuće.
            Ovo što je gore navedeno je samo incijativa i od Vas tražimo misljenje da li je ova ideja dobra ili loša. Ako imate neki prijedlog, sugestiju ili smatrate da je neizvodljivo, možete nas kontaktirati na broj telefona 060 319 3198 ili na e-mail info@usz.ba
U nadi da ćete nam se obratiti pismeno ili usmeno,
S poštovanjem!                                                          
Udruženje “Stari zanati” Goražde   
 
 
 Za primjer izgleda starinskih kuća poslužili smo se slikama sa portala http://www.samsvojmajstor.com
[nggallery id=6]

 

 

 


Komentariši