Održan sastanak sa Ministrom privrede BPK

Delegacija Udruženja “Stari zanati” dana 24.04.2012.godine održala je sastanak sa Ministrom privrede na temu Program podrške razvoju poduzetništvu i obrtu za 2012. Pored Ministra sastanku je prisustvovao i načelnika za obrt i poduzetništvo Almas Pita te predstavnici Udruženja Safet Efendić, Refik Gabela, Elvir Ćurovac i Ermin Džemidžić. Sastanak je održan u kabinetu ministra sa početkom u 11:00 sati.

Ministar Demir Imamović upoznao je prisutne sa programom podrške razvoju, poduzetništvu i obrtu.

U Budžetu na ekonomski kod obrtništva i poduzetništva odobren je  iznos od 250.000 KM s tim da će se u okviru ovog koda napraviti 4 cilja za šta će se izdvojiti i novčana sredstva. Ta četiri cilja će se odnositi na industriju, zatim privrednike koji imaju uposlena najmanje pet radnika, obrt i niskoakumulativne djelatnosti, odnosno stare zanate. Ono što je još istaknuto jeste  da obrtnici koji su aplicirali prošle godine i dobili sredstva ove godine se neće moći javiti na Natječaj

Ministar je također podržao i Sajam starih zanata i rekao da će za potrebe sajma biti izdvojena određena novčana sredstva ali da će se morati napisati program

Predstavnici Udruženja su istakli kako ima određeni broj zanatlija koji ne mogu da apliciraju na Javne pozive iz razloga što nemaju izmirene obaveze PIO/MIO te da takvim ljudima na neki način treba pomoći kako bi izašli iz krize i krenuli sa obrtom. Ministar je po tom pitanju iznio svoje mišljenje da trebalo napraviti listu sa tačnim brojem ljudi i preciznim podacima i iznosima dugovanja potpisanim od strane Poreske uprave kako bi Ministarstvo imalo u vidu i iznašlo način da pomogne takvim ljudima.

Ono što je još na sastanku izneseno jeste, da je ove godine posebno odvojena poljoprivrede i da poljoprivredni proizvođači neće moći aplicirati na kod za obrt i poduzetništvo.

Na kraju sastanka Ministar je kazao kako je u toku izrada programa na osnovu kojih će se praviti projekti i kada bude završena da će se pozvati predstavnici Obrtničke komore i Udruženja kako bi iznijeli svoje primjedbe ili prijedloge.

Komentari su zatvoreni.