Okrugli sto na temu Zakon o obrtu i srodnim dijelatnostima

okrugli (1)U organizaciji Ministarstva privrede i Obrtničke komore, danas je u Biznis centru održan Okrugli sto na temu Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima, odnosno vodila se rasprava vezana za ovaj pravni akt koji treba da doživi svoje novo izdanje.

Raspravi su prisustvovali: Ministar privrede Anes Salman, predstavnik gradske službe Zihreta Perjan, predstavnici parlamenta doma naroda Sanel Mašović i Mustafa Kurtović, predsjednik Obrtničke komore FBIH Željko Babić, predstavnici kantonalne inspekcije, predstavnici Obrtničke komore i udruženja „Starih Zanata“ novinari i ostali posjetioci.

Na ovom skupu istaknuto je da je Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima, koji je usvojen  2009. godine, diskriminirajući i krajnje nepovoljan za obrtnike BPK-a, odnosno obrtnike u FBIH.

okrugli (3)Predloženi novi zakon također ne predviđa nikakve nove pogodnosti za obrtnike, osim dozvole za  vanjsko trgovinskog poslovanja.

Da bi ovaj zakon bio prihvaćen i podržan od strane predstavnika obrtnika, moraju se desiti nekoliko stvarnih  u praksi primjenjivih izmjene u odnosu dosadašnji Zakona o obrtu.

okrugli (5)Primjedbe na prijedlog novog Zakona odnosile su se na neravnopravan tretman u oblasti  privrede između obrta i doo registracije,  npr. odgovornost obrtnika koja obuhvata cjelokupnu njegovu imovinu, pravo za naknadu kod bolovanja, pravo na prenos obrta na uži član porodice, pravo na srodnu trgovinu, nepovoljni uslovi kod otvaranja obrta, kao što je traženje školske spreme itd. Više detalja o ovom događaju može se pogledati u prilogu Televizije BPK-a.

Komentari su zatvoreni.